torsdag 2. april 2009

God påske med bok!

Rektor har tatt oppfordringen til å bruke bloggen til å anbefale bøker. Her er hans påskehilsen:

Først vil jeg benytte anledningen til å ønske alle ei god påske!
Jeg håper den vil bidra til fysisk og psykisk velvære for alle. For å bidra til sistnevnte vil jeg anbefale dere den siste boka jeg leste: Adjutanten av Jørgen Norheim.

Adjutanten er en roman som ligger i grenselandet mellom historie og skjønnlitteratur. Den handler i korthet om en gutt fra Øst-Preussen, som begynner som dekksgutt ombord hos keiser Vilhelm den andre på en av hans mange Norgesturer før 1.verdenkrig, hans videre karriere som stabsoffiser under 1.verdenskrig for så å ende opp som eks-keiserens adjutant under sistnevntes eksil i Nederland fram til 1941. På denne måten unngår han den store katastrofen under 2. verdenskrig. Da flytter han til ”Hylla” en støl i et brattheng i Sognefjorden hvor han sitter og minnes livet sitt gjennom nitidig førte dagbøker.
En av problemstillingene som boka dreier seg om er det tyske ”etterkrigssyndromet”: Hvor langt strekker mitt ansvar seg for de begivenhetene som forfedrene mine har vært skyld i?
Samtidig med disse mer filosofiske betraktningene gir boka levende samtidsskildringer av hvordan det var å bevege seg i utkanten av kraftfeltet til de som virkelig hadde makt.
Adjutanten er en roman om makt, plikt og ære, og om historie. Den anbefales!

mandag 30. mars 2009

Nye medier og nye lesevaner

Hør Eirik Newth snakke om framtidas lesevaner på Ung3.0 (konferanse om ungdom og nye medier)

søndag 29. mars 2009

Påskekrim

Forfatter og psykiater Torkil Damhaug har høstet mye ros for romanene sine siden debuten i 1996; ikke minst er de psykologiske krimromanene Se meg, Medusa og Døden ved vann kritikerrost. Damhaug omtales som Norges nye krimkomet. Vi på læringssenteret sier det samme: Skal du ha god påskekrim; prøv disse!

Døden ved vann er en psykologisk thriller om en ung kvinne som leter etter sin forsvunne søster. En anmelder skriver blant annet: Psykiateren Damhaug fornekter seg ikke, dette er ikke bare en kriminalroman, men også en roman om fortrengning og om personlig vekst og plagsom ny innsikt. Sånn sett får leseren noe mer enn en overflatisk spenningshistorie.

Lokale stedsnavn gir en ekstra dimensjon til lesningen. Forfatteren er oppvokst og bor i Lørenskog, og han lar flere av personene i Døden ved vann ha tilknytning til Romerike. Det er ikke ofte vi leser at kameraten til politietterforskeren er journalist i Romerikes Blad, og at de tar praten over en øl på pub i Lillestrøm. Hør reportasje i NRK om søskenparet Damhaug i hjemtraktene i Lørenskog.